Йога асани за начинаещи

5 коментара3/5

Йога асаните в тази статия са селектирани и представени специално за читателките на Rozali.com. Основната им цел е да докажат, че йога е достъпна за всеки, който пожелае да я допусне до ума, тялото и душата си.

Йога асаните са показани от Христина Дучева (Iti – „Пътят на земните радости“) – собственик на ITI Yoga Center по програмата на учителя Николай (Nirmal - „Чистота“).

Йога асаните са телесни пози, които уравновесяват жизнената енергия и балансират ума. Йога асаните не са гимнастически упражнения, които служат за демонстрация. Тяхната цел е да уравновесят протичането на жизнената сила в тялото, а напрежението и външната показност само пречат на този процес. Асана е третата степен в Йога. В тази статия ще покажем няколко Шакти бандхи, които са т. нар. Мудрасани. Шакти бандхите разпръскват и неутрализират енергийни блокажи в тялото или зони на вегетативно напрежение. Уравновесяват полето и функциите на вътрешните органи. Изключително полезни са за здравето и нервната система.

Най-удобните пози за изпълнение на показаните Йога асани са диамант и изправено положение, тъй като те осигуряват максимална свобода за движение на гръбначния стълб, която е необходимо условие за изпълнение на практиката.

Четвъртата Шакти Бандха, наречена Джива, въздейства главно върху предната част на тялото в зоната на гръдния кош.

Изпълнява се по следния начин:

 • Гръбнакът е отпуснат, така че раменете са приведени напред. Ръцете, свити в юмруци, са изпънати напред на нивото на гърдите като са кръстосани в китките (дясна върху лява).
 • Свиваме ръцете в лактите като ги изтласкваме максимално назад, а в същото време извиваме и гръбнака назад.
 • Връщаме ръцете в изходно положение, като при кръстосването сменяме тяхното положение (лява върху дясна) и отпускаме гръбнака.

Практиката представлява динамичното редуване на двете положения, като изпълняваме максимум 9 - 12 цикъла. Дишането е свободно, рефлекторно.

ДЖИВА

10052_1.jpg


Петата Шакти Бандха, наречена Атмарани е идеален масаж за сърцето, благодарение на автоматичното повдигане на гръдната диафрагма.

Изпълнява се по следния начин:

 • Гръбнакът е отпуснат, така че раменете са приведени напред. Ръцете са в Анджали мудра на нивото на сърцето.
 • Изпъваме ръцете напред, като не променяме извивката на китките, след което ги разтваряме встрани и извиваме гръбнака назад.
 • Връщаме ръцете в Анджали мудра и отпускаме гръбнака.

Практиката представлява редуване на двете положения, като изпълняваме максимум 9 - 12 цикъла. Дишането е свободно, рефлекторно.

АТМАРАНИ

10052_2.jpg

Седмата Шакти Бандха, наречена Свастика последователно включва едната хемисфера с противоположната част на тялото. Уравновесява лявата и дясната страна на тялото.

Изпълнява се по следния начин:

 • Гръбнакът е отпуснат, така че раменете са приведени напред. Ръцете са протегнати напред на нивото на гърдите, леко свити в лактите, така че да се образува кръг.
 • Без да променяме свивката в лактите, повдигаме дясната ръка нагоре, а лявата спускаме надолу и извиваме гръбнака назад.
 • Връщаме ръцете в изходно положение и отпускаме гръбнака.
 • Без да променяме свивката в лактите, повдигаме лявата ръка нагоре, а дясната спускаме надолу и извиваме гръбнака назад.
 • Връщаме ръцете в изходно положение и отпускаме гръбнака.

Изпълняваме максимум 9 - 12 цикъла. Дишането е свободно, рефлекторно.

СВАСТИКА

10052_3.jpg

Първата Шакти Бандха, наречена Антара въздейства върху рефлексните дъги (а те са свързани с ендокринните жлези) и натрупаното напрежение се разпръсква под формата на топлина.

Изпълнява се по следния начин:

 • Хващаме ръцете зад гърба пръсти в пръсти. Гръбнакът е отпуснат, така че раменете са приведени напред.
 • Изтегляме ръцете назад.
 • Връщаме ръцете в изходно положение и отпускаме гръбнака.
 • Редуваме динамично двете положения 12 пъти. Дишането е свободно, рефлекторно.

След като изпълним 1 цикъл правим кратка почивка за усвояване на енергията.
Този цикъл можем да изпълним максимум 3 пъти, т.е. 3х12.

АНТАРА

10052_4.jpg


Моля спазвайте указания брой цикли!
Шакти Бандхите никога не се практикуват непосредствено една след друга, защото освобождават голямо количество енергия и това води до енергийно претоварване. Първите симптоми на енергийно претоварване са изтръпване на пръстите, пищене в ушите, туптене в слепоочията, тахикардия. При появата на такъв симптом упражнението се прекратява.
Ако се спазват изложените правила, практиките нямат странични ефекти!

А сега ще видите видео, в което младият Никола (един от най-добрите ученици на Учителя Николай) представя практики, които са от най-нисшата степен в Йога, но от тях се започва. Едно от най-важните неща в Йога, без което не може, е ПОСЛЕДОВАТЕЛНОСТТА на практиките (която се дава от Учителя). В този материал само маркираме някои по-прости, но и полезни Йога практики (това не е курс по Йога!).

Видео: Йога асани за начинаещи        

Снимки: Лилия Йотова

19.02.2009/Материалът подготви: Биляна Божилова

Още за: йога

5 коментарaДобави коментар »

Simonkaa

От Simonkaa21.02.2017, 02:14 ч.

Аз започнах да тренирам в Йога Клуб Скорпион, много е забавно. Препоръчвам ги на всички начинаещи и напреднали. www.Club-Scorpion.com

Виж всички коментари за "Йога асани за начинаещи".

Още от "Вкъщи"

TRX фитнес

TRX фитнес

TRX – революционен метод за поддържане на форма извън фитнес залата. TRX (Total Resistance Exercise) е иновационна система за фитнес упражнения при пълно съпротивление. TRX за тренировки вкъщи или сред природата.

Плосък корем

Плосък корем

Препоръчвам Ви единственото ефикасно упражнение за плосък корем.